Wat vieren we?
Wat gaan we vieren? In 2024 bestaat de gemeente Zaanstad 50 jaar. Ook vieren we de bevrijding van de bezetting van de Spanjaarden. Twee belangrijke gebeurtenissen die het waard zijn om bij stil te staan.
Het ontstaan van Zaanstad
Zaanstad ontstond op 1 januari 1974 door het samenvoegen van zeven Zaanse gemeenten: Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. Elk met een eigen geschiedenis en uniek karakter.
Elke Zaanse plaats een eigen geschiedenis
Al in de 10e en 11e eeuw gingen in Assendelft en Krommenie de eerste boeren en vissers wonen. Daarna vormden zich Westzaan, Zaandijk, Wormerveer en wat later Zaandam zou worden. Koog aan de Zaan ontstond waarschijnlijk in de 16e eeuw. Zaandam was bij het samengaan in 1974 de grootste plaats. Uit de vele historische en culturele organisaties in de dorpen en stad blijkt hoe sterk de eigen geschiedenis leeft onder Zaankanters.
Samenhang tussen de plaatsen
De Zaanse dorpen zijn ontstaan langs dijken, langgerekt van vorm. Ze breidden zich uit met paden die naar de molens in het veld liepen en ontwikkelden zich van daaruit verder. Toen de zeven Zaangemeenten groter werden, groeiden ze steeds meer aan elkaar vast. Door onderdeel te worden van de gemeente Zaanstad, kwam er ook samenhang in de manier van besturen.
De Zaan als blauwe draad
Zaanstad dankt zijn naam aan de ligging langs de Zaan, die erg belangrijk is voor de hele streek. De Zaan geeft Zaanstad een gezicht met de historische gebouwen die aan de oevers staan, verbindt de industrie door vervoer over het water, is de plek waar evenementen en andere activiteiten plaatsvinden en waar het aangenaam is om op een terras te zitten of langs te lopen. De Zaan is een ‘blauwe draad’ door onze gemeente.
450 jaar Pinksterdrie
Tijdens de Pinksterdagen van 1574, in de Tachtigjarige oorlog, werd het Spaanse leger tegengehouden en verjaagd bij de Kalverschans, nu bekend als de Zaanse Schans. Na een zware strijd wist de Zaanstreek zich te bevrijden. Sindsdien wordt hier met derde Pinksterdag de overwinning op de Spanjaarden gevierd. De afgelopen jaren is de traditie nieuw leven ingeblazen met activiteiten tijdens Pinksterdrie, die in 2024 extra feestelijk zullen zijn.
Feest van, door en voor iedereen
Vandaag de dag wonen en werken er in Zaanstad veel mensen met verschillende achtergronden. Niet alleen afkomstig uit de verschillende oorspronkelijke gemeenten, maar van over de hele wereld. Ze koesteren hun geschiedenis en hun eigenheid. Ze leven met elkaar, zorgen voor elkaar en bouwen aan de toekomst. En iedereen is uitgenodigd om in 2024 samen feest te vieren.