Ga naar inhoud

Henk de Gooyer - Ploegchef bij Olam

Als kind wist Henk al dat hij in de fabriek wilde werken. In 1981 trad Henk de Gooyer uit Zaandam in dienst bij Cacao de Zaan. De fabriek staat al 110 jaar in Koog aan de Zaan. Het bedrijf is nu eigendom van Olam en wordt vanuit Singapore geleidt. Werknemers en Zaankanters hebben het in de volksmond vaak nog over Cacao de Zaan. ‘De Zaanstreek en industrie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Alle fabrieken horen erbij.

Via mijn broer Thijs, die ook bij de fabriek werkt, hoorde ik goede verhalen over Cacao de Zaan. Op 23-jarige leeftijd heb ik de overstap gemaakt van de Koger losse ploeg naar ‘de Zaan’. Nog altijd komen er zo jongeren binnen, die later operator worden. Het fijne gevoel dat ik bij dit bedrijf van het begin af aan had, is altijd gebleven.

De fabriek werkt met gesloten processen, die vanuit de regelkamers worden gecontroleerd. We leveren hier de grondstoffen voor de heerlijkste chocolade. Zelf ben ik een chocoladefanaat. Iedere dag eet ik chocolade. Het breken van de bonen en het scheiden van de boon en schil, dat is een geweldig mooi proces om te zien. Dat geldt zeker ook voor de perserij en de branderij.’

Mogelijkheden

‘Het werken met mensen en processen vind ik heel interessant. We motiveren de mensen en willen ze behouden. De verstandhouding onderling is goed, we hebben wat aan elkaar. Hier werken vaak meer mensen uit een familie tot aan hun pensioen. Mijn broer werkte hier ook en mijn schoonzus, nu zijn mijn twee zonen ook in dienst. En ik hoop ook ooit het stokje door te geven aan mijn kleinzoon,’ lacht Henk de Gooyer. ‘We werken hier met vijf ploegen. Wanneer jouw werk klaar is, dan begint het voor de ander. We hebben standaarden opgesteld waar we elkaar op aanspreken. Zo zorgen we allemaal voor een schone en veilige werkplek. Bij Olam kun je doorgroeien. Als je hier iets wilt, dan kun je van alles bereiken.’

Zaanlogo

‘Cacao de Zaan staat al 110 jaar voor kwaliteit, daarom wilde ook de nieuwe eigenaar het Zaanlogo behouden. Dat staat nog altijd op de zakken. Er gebeurt altijd wat en het proces is in beweging. Werken bij de Zaan aan het proces en met mijn collega’s is een belevenis.’

Tekst: Sarah Vermoolen
Fotografie: Mike Bink