Shiftmanager bij Tate & Lyle - Shiftmanager bij Tate & Lyle
‘Met 67 jaar ben ik de oudste werknemer van de fabriek. Ik vind het hier zo leuk dat ik nog niet wil stoppen. Ik woon in Krommenie en kom met de fiets of lopend naar het werk. Wanneer ik in de nacht langs de Forbo kom, dan geniet ik van de lichten daar. De geuren en kleuren horen bij de Zaanstreek. Ons meel is wit, cacao is bruin, norit zwart en Forbo maakt alle kleuren van de regenboog. Als je bedenkt wat hier vroeger is opgebouwd vanaf de molens, dat is toch geweldig? En dat de grootste cacaoproducent ter wereld uit Koog aan de Zaan komt. Daar ben ik best trots op, al geldt hier in de Zaanstreek ‘Doe maar normaal.’
Als kind vond ik de fabrieken al heel imposant, maar ik wist niet wat er achter de muren gebeurde. Door oefeningen met de bedrijfsbrandweer heb ik alle Zaanse fabrieken van binnen wel gezien. De stijfselfabriek bestaat sinds 1867. Ik vind het prachtig dat je op diverse plaatsen nog ziet hoe de fabriek er vroeger uit zag.’
Mensenwerk
‘Na de MTS kwam ik via een uitzendbureau voor een paar maanden bij de Honigfabriek, zoals het toen nog heette. Ik werk er inmiddels 45 jaar. Ik ben verantwoordelijk voor een ploeg van 25 mensen, voor de veiligheid, de kwaliteit, de productie en planning. Wanneer mensen mij vragen wat ik doe, zeg ik altijd: “Ik werk met mensen.” Mijn taak is om te motiveren en ze scherp te houden. En dat doen ze ook met mij, want het is een wisselwerking.’
Nieuwe producten
‘De mais - aangevoerd per schip - wordt in de week gezet zodat het zacht wordt. Daarna volgt de fase van breken en malen. De kiem verkopen we zodat er elders kiemolie van kan worden gemaakt. Het zetmeel aan de vezels wassen we eraf. Het eiwit scheiden we en die zemelen verkopen we als veevoer. Het stijfsel dat je over houdt wordt ook gebruikt voor de papierindustrie. Tegenwoordig dient het vooral als ingrediënt in allerlei levensmiddelen. Voor elke toepassing hebben we een product, voor soepen, sauzen, koekjes, frisdrank, enzovoort. We maken ook producten die laagcalorisch zijn maar wel een zoete smaak hebben. En we zullen zeker doorgaan met nieuwe producten te maken. De ontwikkeling staat nooit stil.’
Tekst: Sarah Vermoolen
Fotografie: Mike Bink