Lex Brakenhoff - drie generaties bakkers
Lex Brakenhoff is de derde generatie van het familiebedrijf. ‘Onze bakkerij bestaat in 2022 75 jaar. We komen uit een familie waar de mannen bakker of boer waren. De naam Brakenhoff is een bekende naam in de Zaanstreek, veel familieleden werken nog in een bakkerij.
Mijn opa is de bakkerij gestart op een andere locatie in het dorp. We zijn in 1947 naar de Dorpsstraat 1054 in Assendelft verhuisd. De omgeving werd vroeger het Krentenplein genoemd, omdat alle huizen toen van de familie Brakenhoff waren.’
Tijd
‘Brood moet niet alleen een 'belegdrager' zijn. Zonder beleg moet het ook goed smaken. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. We gebruiken de beste kwaliteit grondstoffen voor ons brood en banket. Hoe meer tijd je daarvoor neemt, des te lekkerder wordt de smaak van het deeg.
We vertellen graag dat we er liefde aan toevoegen. Je moet het tijd en aandacht geven. Als het deeg is gerezen dan zit de lucht gevangen. Als je het niet met liefde behandelt, dan stort het in.’
Zaanse samenwerking
‘We trekken graag op met andere Zaanse makers. Gedrevenheid en passie voor het product dat spat ervan af. We hebben plezier in ons werk en daardoor verzinnen we nieuwe dingen.
Zo promoten we samen met andere ondernemers Pinksterdrie. Op Tweede Pinksterdag versloegen driehonderd Zaankanters drieduizend Spaanse soldaten bij de Kalverschans, de huidige Zaanse Schans. Dat werd de dag erna gevierd met een feest en een vrije dag. Pinksterdrie was in de vergetelheid geraakt. Daarom vinden we het leuk om hier gezamenlijk aandacht voor te vragen.’
Duivekater
‘In de regio wordt al sinds de Germaanse tijd duivekater gegeten. Toen was het een offerbrood om de goden te vereren. Nu staat het dagelijks op tafel bij het ontbijt en soms ook bij de koffie. Het is een typisch Zaans product waar wij bekend om staan. Mensen eten het graag vers uit de oven. Onze duivekater wordt nog lekkerder wanneer je het een paar dagen laat liggen
Als bakker vind ik het belangrijk om te innoveren. Zo ben ik altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe smaken en kleurcombinaties. Ik ben eindeloos aan het experimenteren tot ik echt tevreden ben. Voor Pinksterdrie ontwikkelden we het Zaans schransje, zo lekker dat je blijft schransen. Het is een pittig koekje waar pepertjes in zitten net zoals in de Zaanse sambal. De chocolade verwijst naar de cacao waar de Zaanstreek bekend om is. En het is gebakken in de vorm van een molentje.’
Oog voor maatschappij
‘Het tegengaan van voedselverspilling vinden we heel belangrijk. Zo hebben we een kassasysteem waarmee we kunnen berekenen hoe groot de vraag is naar bepaalde producten. Wat overblijft, dat gaat naar minderbedeelde mensen. In de maand oktober schenken we ter ere van het IFIKZ festival de klanten van de Voedselbank een gratis duivekater.
Ook kunnen studenten hier kosteloos de bakkerij gebruiken voor hun bananenbread. Zij drogen bananenschillen en vermalen ze, zo voegen ze meer vezels toe aan het brood. Zo’n mooi initiatief ondersteunen we graag.’